Over Bodelaeke

191 recreatiewoningen, 30 bouwkavels, 8 vrijstaande villa's en 15 boothuizen

Allemaal aan het water

Over Bodelaeke

Giethoorn met een knipoog naar nu
Het karakteristieke Giethoorn keert onmiskenbaar terug in de architectuur van Bodelaeke. Er worden traditionele materialen gebruikt: hout, riet, baksteen en Hollandse dakpannen. U ziet de kleurvarianten: zwart, oker, steenrood en ijsblauw. Traditie, gecombineerd met opvallende eigentijdse accenten!

Bodelaeke straalt geborgenheid uit, gezelligheid: het typisch Hollandse waterdorp. De zeven typen woningen staan kris-kras door elkaar, in verschillende uitvoeringen. Zo ontstaat er een kleurrijk en boeiend palet. Het is net alsof het Bodelaeke door de eeuwen heen zo gegroeid is.

Woning aan het water
Waar de Beulakerwijde zich uitstrekt, lag ooit Bodelaeke. Ontstaan in de 15de eeuw, als nederzetting voor veenarbeiders. 'Huisje (Bode) aan het water (Laeke)', was de letterlijke betekenis. Veel meer was het niet: een handvol huisjes, balancerend tussen land en water.

Bodelaeke ging Beulake heten. Het dorpje leefde van de intensieve turfwinning. Die bracht brood op de plank, maar trok ook het noodlot aan. Hoe meer veen er werd gestoken, hoe smaller de stroken land (ribben of legakkers) werden waar veen droogde en arbeiders woonden. In 1775 sloeg het noodlot toe: een storm maakte een einde aan Beulake. De bewoners maakten zich op tijd uit de voeten. Slechts twee huizen én de kerk overleefden de ramp, die verdwenen in 1825 na een volgende stormvloed onder water. Beulake leeft voort in de Beulakerwijde, Bodelaeke keert terug aan haar nieuwe oevers. Nu voorgoed.

Voor informatie over de omgeving kijkt u op: