Omgeving

Het pittoreske Giethoorn

166 hectare natuurgebied waarvan 15 hectare in ontwikkeling

Omgeving

De omgeving van Waterresort Bodelaeke biedt heel veel mogelijkheden!

Giethoorn wordt ook wel 'het Venetiƫ van het Noorden' genoemd. Zowel binnen als buiten Nederland staat Giethoorn bekend om zijn smalle grachtjes, bruggetjes, pittoreske boerderijen en punters. Een uniek stukje Nederland in de provincie Overijssel omgeven door prachtige natuur.

Waterresort Bodelaeke grenst aan het oude centrum van Giethoorn en ligt aan de rand van het Nationaal park Weerribben-Wieden, op slechts een uur rijden van de Randstad. Door haar verbinding met open water liggen Giethoorn en de Beulakerwijde (Overijssels grootste meer) op korte vaarafstand. Ook het IJsselmeer en Friesland zijn via de open vaarroutes makkelijk te bereiken. Als toerist biedt Giethoorn volop vermaak. Wandelen, fietsen, varen, op alle manieren kunt u genieten van de mooie natuur en het vele water.
Schaatsen
Tijdens een strenge winter kan er geweldig worden geschaatst in Giethoorn en de omliggende meren.

Giethoorn en de omliggende dorpen

  • Sint-Jansklooster (6 km), hier vindt u het bezoekerscentrum De Wieden van Natuurmonumenten voor informatie over de natuur van de moerassen en meren in de omgeving. Er zijn twee natuur wandelpaden. Voor kinderen zijn er diverse activiteiten: kinderhoek en speurtochten.
  • Blokzijl (15 km), eveneens een voormalige Zuiderzeestad gesticht door Hollandse kooplieden en een bloeiende handelsstad in de tijd van de Gouden Eeuw. Aan de monumentale koopmanshuizen met rap-, klok- en halsgevels is dit nog steeds te zien. In het midden van het stadje ligt de havenkolk.
  • Wanneperveen (6 km), streekdorp met agrarisch karakter middenin een uitgestrekt plassen- en merengebied. Te bezoeken een ambachtelijke kaasboerderij en schapenboerderij. In Wanneperveen start van de Veenweideroutes, de wandelroutes door het moerasgebied van natuurgebied De Wieden.
  • Ossenzijl (10 km). Natuurgebied De Weerribben. In Ossenzijl vindt u het natuuractiviteitencentrum van Staatsbosbeheer.
  • Steenwijk (10 km) Oude vestingstad met stadswallen en gezellige winkelstraat. Erg leuk is de oudheidkamer met naastgelegen kermis- en circusmuseum gelegen aan de markt. In juli en augustus wordt op woensdag de midweekfeesten gehouden. Alles over kunststof leert u in het museum Poly Plasticum te vinden bij het NS station.
  • Zwartsluis (6 km), gemeente Zwartewaterland: de poort naar het Noorden bekend van de sleepbootdagen. Te bezoeken Centrum voor natuur en ambacht Schoonewelle.
  • Meppel (15 km), gezellige grachtenstad en bekend van de Donderdag Meppel Dagen in juli en augustus. Leuke winkelstraten. Te bezoeken o.a. Drukkerij museum.
  • Staphorst (20 km), het overbekende traditionele dorp, prachtige boerderijen in de typische kleuren hardblauw, wit en knalgroen. Nog veel dorpelingen in klederdracht. Te bezoeken museumboerderij.
  • Genemuiden (20 km), in eerste plaats bekend van biezen matten. Toen deze uit de mode raakten, speelde men rap in op de trend van vaste vloerbedekking. De ontwikkeling en geschiedenis hiervan is te bewonderen in het Tapijtmuseum.