Waterresort Bodelaeke

Over Bodelaeke

BODELAEKE, GIETERS WATERDORP MET HET COMFORT VAN NU

Een stukje geschiedenis

We nemen u graag even mee terug in de tijd......
Waar nu de Beulakerwijde, het grootste Gieterse meer ligt, lag ooit het dorpje Bodelaeke. Net als Giethoorn en alle andere kleine waterdorpen in de omgeving, ontstaan in de 15de eeuw als nederzetting voor veenarbeiders. De naam betekent letterlijk ‘Huisje (Bode) aan het water (Laeke)’. Het waren slechts enkele huizen. De inwoners van het dorpje leefden van de intensieve turfwinning in de omgeving. In 1775 zorgde een grote storm voor het einde van Bodelaeke. Door de drang om meer en sneller turf te winnen om aan de groter wordende behoefte te voldoen, ging men risico’s nemen. De smalle stroken land (ribben of legakkers) waar men het afgegraven veen te drogen legde en waarop de arbeiders woonden, werden smaller en smaller. De storm sloeg de ribben stuk, en het water kreeg vrij spel. Slechts twee huizen én de kerk overleefden de ramp. Deze verdwenen uiteindelijk toch onder water in 1825 na een volgende stormvloed.

Een prachtige bron van inspiratie

Dit stukje rijke geschiedenis was voor de ontwerpers een prachtige bron van inspiratie bij het ontwikkelen van Waterresort Bodelaeke. Voor het resort is een klein meer aan de oevers van natuurpark Weerribben – Wieden ingepolderd voor de realisatie van de zo kenmerkende schiereilanden. Waar ook het vroegere Bodelaeke op gebouwd was. In de architectuur van de woningen zie je een mix van ecologische architectuur met voor deze streek traditionele bouwmaterialen, zoals hout, riet, baksteen en Hollandse dakpannen. De 8 verschillende woningtypes hebben de kleurvarianten: zwart, oker, steenrood en ijsblauw. Deze variatie aan bouwstijlen in een hoge kwaliteit geven het recreatiepark de bijzondere uitstraling van een echt modern waterdorp.

Bodelaeke meer dan een park

Bodelaeke is een beeldbepalend project voor Giethoorn dat bestaat uit meerdere onderdelen. Wanneer u vanaf Zwartsluis over de Beulakerweg richting Giethoorn rijdt, ziet u aan de linkerkant deze prachtige uitbreiding van Giethoorn liggen. Naast het eerder genoemde Waterresort Bodelaeke met 191 luxe recreatiewoningen, zijn er kavels uitgegeven, waar nu ruim 30 droomhuizen staan , die gebouwd zijn voor permanente bewoning. Aan het van de Gootplantsoen vlak voor de entree van het Waterresort zijn nog eens 8 vrijstaande watervilla’s voor permanente bewoning gerealiseerd. 

Restaurant & Camperresort Bodelaeke

Bij de ingang van het Waterresort staat het hoofdgebouw van Bodelaeke. Bijzonder is dat het Restaurant en de receptie openbaar toegankelijk zijn. Daardoor kan een groot publiek genieten van het grote zonneterras met panoramisch uitzicht over de eigen jachthaven met 39 ligplaatsen en de 15 kleurrijke boothuizen. Het restaurant is daarom ook een geliefde stop- of startplaats voor een bezoek aan natuurpark Weerribben – Wieden over land of water. Bodelaeke bestrijkt meerdere vierkante kilometers met veel natuur en eigen water. Aan de zuidkant van het Waterresort wordt het park gecompleteerd met Camperresort Bodelaeke. Deze volautomatische fullservice camperplaats beschikt over 99 half verharde plaatsen met aan alle kanten uitzicht over water.